Thuiszitters zijn niet nodig.

Afgelopen vrijdag gezellig koffie wezen drinken op het gemeentehuis, kletsen over thuiszitters, de problemen met pgb, onderwijs en zorg.
Informatie, problemen en oplossingen delen. Waardevol voor alle partijen.

Omdat we met alledrie de kinderen natuurlijk ook continue balanceren tussen thuis en school, bleef het thuiszitters gedeelte maar door mijn hoofd zoemen.

Terug thuis maar eens een #dtv eruit gegooid op twitter naar Katinka Slump hoe het nu precies zit met ontheffing en verzuim. Katinka is onderwijsjuriste (klikkerdeklik) en weet daar natuurlijk alles vanaf.

Het antwoord was eigenlijk zo simpel, we denken allemaal veel te veel in problemen in plaats van in oplossingen.

Haar antwoord:

“Ook een kind met ASS is school geschikt op een kind geschikte school waar de begeleiding en onderwijsomgeving op de overprikkeling is ingesteld. Zo nodig kan er voor de leerling een individueel onderwijs programma worden vastgesteld waarbij hij niet voltijds in de klas of op school werkt aan dit programma. Zolang een leerling braaf aan dit programma deelneemt is er geen verzuim en is de leerplichtwet niet van toepassing. De vrijheid om te voorzien in maatwerk volgt uit de zorgplicht van de school en hangt samen met de vrijheid van inrichting, onderdeel van de onderwijsvrijheid. (Artikel 23 van de grondwet)”

Voor een column hierover op haar eigen site klikkerdeklik

Natuurlijk zou ik mezelf niet zijn als ik hier niet wat meer informatie bij zou zoeken. Want tja, ik kan dit wel tegen school zeggen maar zonder hard bewijs kom je niet zo ver.

Een artikel hierover vond ik op een andere site, over wat artikel 41 van de wet op primair onderwijs nou precies betekend. Klikkerdeklik. In het kort bevestigd dit precies wat Katinka ook zei. School heeft zorgplicht voor iedere ingeschreven leerling of die nou 5 dagen in de klas onderwijs volgt of maar 2, zolang leerling zich eraan houd komt de leerplichtambtenaar niet in beeld. Lijkt mij een hele belangrijke, iedereen wil toch dat ieder kind zich kan ontwikkelen op zijn niveau.

Want een kind de mededeling doen dat hij niet meer leerbaar is en een ontheffing krijgt van school…. Je ontneemt zo’n kind zijn hele toekomst….

Realiteit
Maandag maar eens gaan praten op school….

Mijn conclusie
Met de invoering van passend onderwijs er dus geen enkele reden meer om een leerplichtontheffing te krijgen, er zijn genoeg mogelijkheden om voor maatwerk te zorgen voor iedere leerling, sterker nog, daar hebben scholen nu een grotere vrijheid ingekregen hoe ze dat willen invullen. En omdat ze nu zorgplicht hebben sta je als ouder en leerling sterker, zolang je de goede informatie hebt.

Dus als je gaat praten met school, print de gegevens uit en neem ze mee.

En voor alle thuiszitters…. Ga je kind inschrijven op een school, en scholen accepteer deze kinderen en ontneem ze hun toekomst niet, een openbare school mag je kind niet weigeren, hierdoor gaat de zorgplicht lopen. Hierdoor kunnen ook zorg en school in elkaar overlopen. Kind in dagbehandeling? Zolang school het hier mee eens is en er tijdens dagbehandeling een onderwijsprogramma voor de leerling is. Is er dus geen verzuim!!

Dit houdt natuurlijk wel in dat zowel onderwijs als zorg meer moeten gaan denken in oplossingen en niet in problemen…. Wat natuurlijk makkelijker gaat als scholen niet meer afgerekend worden op cito’s en uitstroomcijfers, maar beloond worden als ze alle kinderen lerend houden.

Hier kunnen gemeentes helpen.
De gemeente heeft gegevens van alle thuiszitters, zorg dat deze gezinnen deze informatie krijgen!
Net zoals de scholen, stuur ze de informatie dat ze de vrijheid hebben om dat maatwerk te leveren.
En zet de leerplichtambtenaren in om ervoor te zorgen dat dit gebeurd.

En in het allerergste geval dat er wel een ontheffing nodig is?
Doe het dan niet volgens artikel 5 (leerplichtontheffing) maar met artikel 11g (aanwezigheidsontheffing) dan blijft school namelijk wel een zorgplicht houden omdat de leerling ingeschreven blijft op school, uitspraak hierover van de Raad van Staten kun je hieronder bij de links vinden.

Normaal vraag ik dit niet, maar ik vind het belangrijk dat iedere ouder, leerling, school en gemeente hiervan op de hoogte is, laten we er met z’n allen voor zorgen dat er geen thuiszitters meer zijn.
Graag delen, op facebook, op twitter, enfin…. Overal

Voor ouders van thuiszitters wordt er een symposium georganiseerd, door ouders van thuiszitters. Meer info, klikkerdeklik

Voor wie nog wat meer wil weten, hier nog wat leesvoer, waarmee je eventueel school of leerplichtambtenaar mee om z’n oren kan slaan.

Artikel 11G van lpw en uitspraak RvS

Veel gestelde vragen en antwoorden over thuiszitters op de site van passend onderwijs

Vragen en antwoorden van sander dekker over thuiszitters

Rapport kinderombudsman van leerplicht naar leerrecht

Onderzoek naar verzuim

Over Marleen

Ass, adhd, add, Tos (taal ontwikkelings stoornis), dyslexie en Gilles de la Tourette spelen een belangrijke rol in mijn gezin. In 'een kijkje achter de voordeur' kun je lezen hoe ons dagelijkse leven verloopt. Mijn gezin bestaat uit: Ikke, Marleen (1974) Manlief (1969) Zoonlief (2000) Dochterlief 1 (2001) Dochterlief 2 (2004) En niet te vergeten hond 1 (2012) en hond 2 (2014)
Dit bericht werd geplaatst in Thuiszitters en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Thuiszitters zijn niet nodig.

 1. Greet zegt:

  Precies wat ik met jongste deed tien jaar terug. Afgesproken dat ze alleen de vakken die ze ooit op examen zou doen bleef volgen. Evt andere uren in de schoolbieb of thuis.
  Geen gym, want omkleedgedoe en de drukte was teveel…maar ipv de conciërge helpen.
  Met wat creativiteit is er prima lesprogramma te maken wat wel te volgen is.

  Groet Greet

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s